2013: een jaar vol openingen en bekendmakingen

Gepubliceerd op 31/12/2013 om 12:04

Het is weer 31 december en dat wil zeggen dat het jaar er bijna op zit! Vanavond gaan de meeste mensen aan tafel en genieten ze van een overheerlijke maaltijd, maar eerst is het tijd om de balans op te maken! We doken nog eens terug in de tijd en overlopen hieronder nog eens alle opmerkelijke gebeurtenissen van 2013!

Op zondag 6 januari had de vrolijke clown Dobus de eer om als allerlaatste een show te geven in het Groot Theater. De blauwe tent achterin het park maakte plaats voor een gloednieuwe themazone met twee attracties: Wickieland. Plopsa maakte op 18 januari bekend dat de Bumba-show die in 2012 in Plopsaland De Panne speelde, dit jaar in Plopsa Indoor Coevorden zal spelen. In het Bumba-theater in De Panne speelde er dit jaar een gloednieuwe show: de Bumba Magico Show.


het Groot Theater in Plopsaland De Panne

Door de komst van Wickieland, moest de Carrousel een nieuw plaatsje krijgen. Dat nieuwe plaatsje werd gevonden op de locatie van het voormalige Plopsa Express-station op het Kermisplein in Plopsaland De Panne. De Carrousel stond eerder ook al op het Dorpsplein, niet zo ver van de ingang van het park. Eind januari maakte Plopsa via zijn Facebook-pagina bekend dat de 68-meter hoge SpringFlyer eind maart zal openen in het thema van ROX, een Studio 100-programma over Rick, Olivia en Xavier die samen met hun blauwe auto ROX missies uitvoeren.

De maand was nog niet goed en wel begonnen of Plopsa kondigde al een volgende nieuwigheid aan voor Plopsaland De Panne. Het park zal dit jaar een nieuwe Kiosk in gebruik nemen. De Kiosk werd gebouwd op het Dorpsplein en was de locatie voor de parkshows tijdens de bouw van het Plopsa-theater. Op 15 februari werd het volledige show- en evenementenprogramma van de Plopsa-parken online gezet. De grootse blikvangers zijn de K3 is jarig-weekends, de vernieuwde zomernocturnes in Holiday Park en het nieuwe Halloween-concept in dat zelfde park.


De wereld van Kaatje in Plopsaland De Panne

Om de maand af te sluiten, kondigde Plopsaland De Panne een laatste nieuwigheid voor dit seizoen aan. Het park opent dit jaar naast een Wickie- en ROX-zone ook nog een zone rond tv-figuurtje Kaatje. De wereld van Kaatje herbergt twee attracties: Viktor’s race (voorheen Dongo’s race) en Kaatje zoekt eendje (voorheen De vaat).

In de maand van de heropeningen van de Plopsa-parken maakte Plopsa via Facebook een concepttekening bekend van hoe de voorgevel van het gloednieuwe Plopsa-theater eruit zal zien. Op 7 maart werd de achtbaan Expedition GeForce in Holiday Park opnieuw verkozen tot ‘beste stalen coaster van Europa’. De officiële fansite van het Duitse Holiday Park, Holly-Info, gaf enkele fans op 17 maart de kans om de werkzaamheden in het park te bewonderen.

Op zaterdag 23 maart was het dan eindelijk zover. Na maandenlang hard gewerkt te hebben, kwam onze gloednieuwe website online. Op diezelfde dag werden de bewoners van het Busseniershof in Poperinge getrakteerd op een verrassingsontbijt. Dit ter ere van een wedstrijd die door Plopsa georganiseerd werd in verband met de straat met de meeste Plopsa-abonnees. Twee dagen voor de heropening van Plopsaland De Panne werd bekend gemaakt dat er een nieuwe parkfiguur zal opduiken in het park. Het ging om Mega Toby uit de tv-serie Mega Mindy.

Daags na de pré-opening voor Telenet-klanten opende Plopsaland De Panne voor het eerst tijdens seizoen 2013-2014 de deuren voor het publiek. Het presenteerde al twee van de vier nieuwigheden van dit jaar: de ROX- en Kaatje-zone. Maarliefst 24.000 bezoekers brachten tijdens het openingsweekend een bezoekje aan het park.

Op 3 april werden in attractiepark Toverland (Nederland) de Diamond themepark awards uitgereikt. Plopsa viel vijf keer in de prijzen: onder andere in de categorie ‘meest kindvriendelijke park’. Nadat Plopsa eerst de ‘GeForce miles club’-app lanceerde, kan je sinds midden april ook je ritjes op Anubis The Ride optellen. Wie op het einde van het seizoen op kop staat in de rangschikking, krijgt een Plopsa FunCard cadeau.


K3 opent het Koning Willem-Alexanderplein in Plopsa Indoor Coevorden (foto: Plopsa)

In Plopsa Indoor Coevorden werd op 27 april het Koning Willem-Alexanderplein ingehuldigd door Karen, Kristel en Josje van K3. Dat gebeurde tijdens een feestelijke ceremonie. Eind april werden er twee Plopsa-attracties in een Wickie-thema gestopt. In Holiday Park kreeg de boomstamattractie Teufelsfässer een make-over en ‘De piratenbaan’ in Plopsa Indoor Hasselt werd omgetoverd tot de Wickie coaster. Later werd ook de achtbaan in Plopsa Indoor Coevorden omgevormd tot de Wickiebaan.

Plopsa liet zijn oog vallen op de Air Force One, het voormalige presidentsvliegtuig van Amerika. Het wou een bod doen en het plaatsen in Holiday Park, maar het bod werd niet aanvaard omdat het vliegtuig in Amerika moest blijven. Op 18 mei werd De wereld van Kaatje geopend in Plopsaland De Panne. Dat gebeurde in bijzijn van Kaatje, Kamiel en Viktor, de netmanager van Ketnet en de algemeen directeur van Plopsa.

Op 25 mei gaf Plopsa enkele fansite’s en fans de kans om de vorderingen op de twee werven in Plopsaland De Panne te ontdekken. Wij stuurden twee van onze reporters richting het park.

Sinds 2 juni zit De piratenbaan van Plopsa Indoor Coevorden in een Wickie-thema en heet de achtbaan Wickiebaan. Vanaf dit jaar zal het overdekte themagedeelte van Plopsaland De Panne, Mayaland, voor het eerst tijdens de winter geopend zijn. Enkel de attracties in de zone zullen open zijn, de rest van het park blijft gesloten. De populaire Samson en Gert kerstshow zal dit jaar plaatsvinden in het Plopsa-theater in De Panne. De show werd meer dan 20 jaar lang opgevoerd in Antwerpen, maar verhuist nu dus naar Plopsaland.


het vernieuwde logo van Holiday Park

Eind juni werd er een aanpassing doorgevoerd in het logo van Holiday Park. Er werd gesleuteld aan de huisjes op de achtergrond en Maya de bij maakte haar opwachting. Op 30 juni was het eindelijk zo ver. Na vijf maanden hard werken werd Wickieland op feestelijke wijze geopend.

Na de feestelijke opening op 30 juni werd Wickieland, de nieuwe zone met twee attracties over Wickie de viking, op 1 juli officieel opengesteld voor publiek. Op 2 augustus was Holiday Park voor het eerst deze zomer geopend tot 22u30 onder de naam ‘Fiesta Latina’. Na Wickieland werd ook de tweede nieuwigheid van Plopsaland De Panne geopend: het Plopsa-theater. Op 14 juli waren 58 burgemeesters aanwezig en op 15 juli ging de Samson en Gert zomershow er in première.


de Samson en Gert zomershow ging op 15 juli in première

Op 24 juli lanceerde Plopsa de gloednieuwe Plopsaland-app met heel wat handige functies. Je kan de app downloaden op www.plopsalandapp.com.

Op 3 augustus wandelde de 2,5 miljoenste Franstalige bezoeker Plopsaland De Panne binnen. Het hele gezin werd natuurlijk in de bloemetjes gezet. Na vijf succesvolle zomernocturnes was Plopsaland De Panne op 17 augustus voor het laatst dit jaar geopend tot 22u30. De officiële Facebook-pagina van Plopsa bereikte deze zomer ook de kaap van 100.000 ‘likes’. De succesvolle vakantie werd afgesloten met groot nieuws uit Holiday Park: begin april opent het park een spectaculaire achtbaan.

Holly-Info, de Duitstalige fansite over Holiday Park, organiseerde op 7 september voor de tweede maal de HoPa fanday. Daar werden heel wat nieuwtjes bekendgemaakt. Voor de twaalfde keer werd Expedition GeForce in Holiday Park op 10 september verkozen tot beste stalen achtbaan van Europa. Op 12 september raakte bekend dat Plopsaland De Panne twee klassiekers zal vernieuwen: De piratenboot werd hersteld en kreeg een nieuw veiligheidssysteem en de achtbaan Viktor’s race zal grondig vernieuwd worden. De voorbereidingen voor die vernieuwing is overigens al een kleine twee maand aan de gang. De piratenboot is sinds 30 september weer open.

Rosanne Van Esch vertaalde eind september het live-optreden van K3 in Plopsaland De Panne in gebarentaal. Eerder plaatste ze ook al enkele videoclips van K3 om naar gebarentaal.

De maand oktober werd ingezet met de aftrap van de bouw van Plopsaqua: het subtropische zwemparadijs dat in april 2015 opent in Plopsaland De Panne. Op 10 oktober werd er weer een tipje van de sluier van het zwembad opgelicht. Plopsa ging via zijn Facebook-pagina op zoek naar de beste pompoensoep. De finalisten werden uitgenodigd in het park om hun soep daar te laten proeven aan Piet Piraat en Berend Brokkenpap.


Halloween in Plopsaland De Panne

En natuurlijk werd er ook Halloween gevierd in de Plopsa-parken! Een verslag van Ketnet Halloween in Plopsaland De Panne kan je hier terugvinden. De gele achtbaan Superwirbel heeft op 31 oktober z’n laatste publieke ritje gemaakt. De achtbaan moest plaatsruimen voor de nieuwe achtbaan die in april opent.

Begin november steunde Plopsa Indoor Hasselt de Meneer Konijn-actie van Q-music door het verkopen van zogenaamde Spaarpootjes. Holiday Park maakte begin november enkele bezoekerscijfers bekend. Het park beleefde een topjaar, zo besluiten de cijfers. Het park was op 5 november exact drie jaar in handen van Plopsa. In die drie jaar gebeurde er heel wat.

Plopsa gaat het overdekte themagedeelte Mayaland tijdens de maanden januari, februari en maart, wanneer Plopsaland De Panne gesloten is, openstellen voor publiek. Het kwam hiermee de vraag van vele bezoekers tegemoet. Plopsaland De Panne ontving na de heksen en de Pompoenkoning in oktober niemand minder dan Sinterklaas. Op 10 november brachten we een bezoekje aan Lang leve de tv, een expo over 60 jaar tv waar ook enkele Studio 100 decors tentoongesteld staan.

Op 13 november was het Dorpsplein van Plopsaland De Panne het decor voor de videoclip van Kerstmis Kerstmis, de nieuwe single van Samson en Gert.

Plopsa heeft ook weer heel wat nominaties gekregen voor de Diamond themepark awards. 13 in totaal waaronder meest kindvriendelijke park en beste achtbaan. Stemmen kan nog tot het eind van de kerstvakantie. Deze kerstvakantie staat er op het erf van Big en Betsy een tent waar allerlei Aziatische specialiteiten te verkrijgen zijn. Het zogenaamde Lucy Chang pop-up restaurant is nog open tot 5 januari.

Op 7 december ging Winter Plopsaland weer open en niemand minder dan Gert Verhulst opende het een dag later officieel. De Vlaamse muziekgroep Clouseau zal op 26 september 2014 een spetterend optreden geven in de grote theaterzaal in De Panne. Dit werd aangekondigd op 11 december. Op 28 december stond de enige echte Christmas truck van Coca Cola voor de ingang van Plopsaland De Panne. Dat zorgde voor een feeëriek beeld.

Op 21 december ging de Samson en Gert kerstshow in première in het Plopsa-theater. De show liep tot gisteren, 30 december, en zat vol grappen en muziek. Het jaar werd in Plopsaland De Panne afgesloten met Ketnet Kerst.


ontdek meer filmpjes op ons YouTube-kanaal!

En zo hebben we jullie geheugen nog eens opgefrist met alle belangrijke gebeurtenissen van afgelopen jaar. We hopen natuurlijk dat het komende jaar even leuk (of misschien nog leuker) wordt dan dit jaar. Wat staat er zoal op het programma? Wel, de vernieuwde Viktor’s race opent eind maart in Plopsaland De Panne en in Holiday Park opent er in april een spectaculaire achtbaan die je tot 50 meter hoog brengt! Er staan ook nog heel wat andere projecten op til…

Niet alleen in de Plopsa-parken staat er heel wat te gebeuren, ook voor Plopsa Fans! Maar daarover binnenkort meer…

Gerelateerd nieuws

Dan toch: Plopsa neemt Comics Station Antwerp over

23 december 2019

Plopsa houdt speedsollicitaties in Heidi The Ride

27 april 2017

Plopsa verrast Bredense straat met groots ontbijt!

29 maart 2014

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020