Dit weten we al over het mogelijke Plopsaqua Deurne

Gepubliceerd op 06/07/2017 om 19:42

De kans dat Plopsaqua Deurne er effectief komt, is vrij groot nu Plopsa zich kandidaat heeft gesteld om een zwembad te bouwen aan de Ruggeveldlaan. Tijd om eens te kijken hoe het zwembad er ongeveer zal uitzien.

Het uitzicht aan de Ruggeveldlaan in Deurne zal de komende jaren sterk veranderen. De huidige ski- en schaatspistes moeten plaats maken voor een nieuwe schaatsbaan en een zwembad. Voor dat zwembad hebben al verschillende bedrijven zich kandidaat gesteld om het te bouwen en uit te baten. En er is een kans dat het de tweede Plopsaqua wordt, want ook Plopsa is erg geïnteresseerd.

Als Plopsaqua Deurne (of Plopsaqua Antwerpen) er komt, zal het moeten voldoen aan heel wat voorwaarden die door de stad Antwerpen opgelegd zijn. De grond die de stad nu openbaar verkoopt heeft een totale oppervlakte van 31.000 m2. Het grootste deel daarvan – net geen 20.000 m2 – zal gebruikt worden als parking voor zowel bezoekers van het zwembad als voor gasten van een naastgelegen sportcomplex dat nu in aanbouw is.

Het zwemcomplex zelf moet zo’n 10.000 m2 groot worden (2,5 keer groter dan Plopsaqua De Panne). Voor de nieuwe schaatsbaan wordt een oppervlakte van 5.000 m2 voorzien. Deze gronden zijn niet opgenomen in de verkoop. Ook voor de schaatspiste zal de stad nog op zoek gaan naar een privé-investeerder.

De stad Antwerpen verkoopt de hele site voor 2,34 miljoen euro aan het bedrijf dat als beste uit de marktbevraging zal komen. Op de gronden staan nu nog een schaatsbaan en een ski-ramp. Die moeten afgebroken worden op kosten van de investeerder. Kosten om het terrein bouwklaar te maken, neemt de stad op zich.

Inhoud

Inhoudelijk moet het zwembad minstens beschikken over een standaard ongethematiseerd 25-meterbad met 6 banen en een 10 meter lang instructiebad. Het gebouw mag niet vlak langs de straat gebouwd worden, maar zal meer achteraan gelegen zijn zoals op de bouwtekening is vastgelegd.


Een 3D-simulatie van een mogelijk zwembad

Een buitenzwembad is niet verplicht, maar is wel een meerwaarde laat de stad weten. Plopsaqua De Panne beschikt over een buitenzone met zwembad, sauna en ligweide. Op plannen voor het voorlopig niet gerealiseerde waterpark van Holiday Park is een grotere buitenzone met een tweede 25-meterbad te zien. Vermoedelijk zal Plopsa dus ook in Antwerpen een buitenbad bouwen.

Over glijbanen wordt in de voorwaarden niets gezegd en dus mag de uitbater daar zelf over beslissen. Op een mogelijk slechts indicatieve tekening die in april bekend gemaakt werd, zijn minstens twee waterglijbanen – waaronder een Sky Drop – te zien.

Parking

Langs het zwemcomplex zal de uiteindelijke uitbater ook een parking moeten voorzien met 625 à 675 parkeerplaatsen. 340 daarvan worden voorzien voor het zwemcomplex, de overige zijn bedoeld voor het naastgelegen sportcomplex en de toekomstige ijsbaan. Een hele dag parkeren zal 2,50 euro kosten voor niet-zwembadbezoekers.

De parking moet ook voorzien in 250 parkeerplaatsen voor fietsen en minstens vier plaatsen voor bussen.


De ijsbaan (links) en ski-ramp (rechts) zullen afgebroken worden

25 jaar

Het bedrijf dat de marktbevraging wint, zal minstens 25 jaar moeten instaan voor de uitbating van het zwemcomplex. Net zoals in De Panne zal Plopsa rekening moeten houden met scholen en verenigingen die willen zwemmen. Hiervoor zal het van de stad een jaarlijkse bijdrage van 1,125 miljoen euro krijgen.

De tarieven voor deze groepen moeten gelijk zijn aan die van het huidige zwembad bij de opening van het nieuwe. Tariefwijzigingen doorvoeren wordt niet eenvoudig: aanpassingen zullen door de stad goedgekeurd moeten worden. Voor inwoners van de stad Antwerpen moet een voordeeltarief van 40% op de normale toegangsprijs voorzien worden.

In de loop van september zullen we weten of Plopsa aan de Ruggeveldlaan in Deurne een zwembad mag bouwen. Volgens de voorwaarden die de stad opgelegd heeft, mag het bouwen beginnen vanaf 29 september 2017. Ten laatste vijf jaar later, in 2022, moet het nieuwe zwembad de deuren openen.

Bron: Stad Antwerpen

Foto's

Gerelateerd nieuws

Plopsaqua biedt werk aan 50 mensen

10 oktober 2013

Plopsa bij laatste 2 kandidaten voor waterpark in Wallonië

28 november 2017

Stand van zaken: bouw Plopsaqua Landen-Hannuit gaat de hoogte in

31 oktober 2019

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020