Heidi The Ride nog niet open door geluidsoverlast

Gepubliceerd op 20/07/2016 om 12:52

Heidi The Ride zou normaal begin deze maand open moeten gaan, maar dat is niet gebeurd. De houten achtbaan blijft voorlopig gesloten vanwege geluidshinder voor omwonenden.

Houten achtbaan Heidi The Ride zou hét paradepaardje van deze zomer moeten geweest zijn voor Plopsaland De Panne. Begin deze maand zouden de eerste bezoekers een ritje moeten gemaakt hebben, maar dat is nog niet gebeurd. De attractie is al bijna een halve zomervakantie gesloten voor het publiek.

De reden van de sluiting is de geluidshinder die de attractie met zich meebrengt, meldt krant Het Laatste Nieuws vandaag. Nu Plopsaland De Panne sinds gisteren geen milieuvergunning meer heeft omdat die is afgelopen, kan één klacht van een buurtbewoner het park doen sluiten. Om dat te vermijden, blijft Heidi The Ride voorlopig gesloten.

De overheid kreeg al twee bezwaarschriften over Heidi The Ride. Bij de gemeente De Panne kwam één klacht binnen.

Steve Van den Kerkhof, CEO Plopsa Group:
We zijn er ons van bewust dat we op dit moment een pretpark zonder milieuvergunning zijn. Hoewel Heidi The Ride volledig goedgekeurd is en we in principe open kunnen, moeten we de kat de gordijnen niet injagen. Nu onrust zaaien is het laatste wat we willen.


Heidi The Ride in april 2016

Milieueffectenrapport

Plopsaland heeft echter al 2,5 jaar geleden een West-Vlaams bedrijf de opdracht gegeven om een milieueffectenrapport op te stellen. Eén jaar geleden had het bedrijf dat rapport moeten indienen, maar dat is niet gebeurd. Verwacht wordt, dat de nieuwe milieuvergunning er tegen oktober of november zal zijn.

Steve Van den Kerkhof, CEO Plopsa Group:
Het externe studiebureau heeft ons al die tijd voorgehouden dat alles in orde zou komen. Als dan zes weken voor het vervallen van de oude vergunning blijkt dat dat niet zo is, is dat een nachtmerrie. We mochten die mooie praatjes misschien niet zo lang geloven, maar verder valt ons weinig te verwijten.

UPDATE (21 juli 2016 – 11u35)
Focus-WTV meldt dat Plopsa een ander bedrijf heeft aangesteld om een nieuw milieueffectenrapport op te stellen. Binnen twee à drie weken zou dat ingediend moeten worden.

Maatregelen

Hoewel Heidi The Ride voldoet aan de geluidsvoorschriften zoals ze in de bouwvergunning beschreven staan, werden er langs de baan geluidsschermen geplaatst om de geluidshinder voor de buurt zoveel mogelijk in te perken. Het park heeft ook al testritten uitgevoerd met rubberen en metalen wielen en met een hogere en lagere snelheid.

Het park nam ook enkele andere maatregelen om het zijn buren zo aangenaam mogelijk te maken: langs het pad tussen het station van De Panne en Plopsaland zijn vuilbakken geplaatst die moeten verhinderen dat er afval in de tuinen terecht komt. Vanaf nu wordt er ’s nachts ook minder gewerkt in het park.

Geen hinder

Uit een rondvraag van Het Nieuwsblad blijkt dat weinig omwonenden last ondervinden van Plopsaland. De uitbaatster van een winkel in de De Pannelaan, tegenover Plopsaland, zegt “helemaal geen last” te hebben van Plopsaland. Een andere buurtbewoner zegt: “Ik vind dat Plopsaland het goed doet en dat de eigenaars, na het uitvoeren van enkele aanpassingen, verder mogen gaan.”

Er bestaat natuurlijk wel verkeershinder door de dagelijkse files richting Plopsaland in het centrum van Adinkerke, “maar daar is Plopsaland niet verantwoordelijk voor”, vindt een buurtbewoner. Schepen van Milieu en Toerisme van De Panne Bram Degrieck is het daar niet mee eens: “Maatregelen om de files op de invalswegen naar Adinkerke te verminderen, is wel degelijk een onderdeel van het milieueffectenrapport”.

Het is nog onzeker vanaf wanneer Heidi The Ride open zal zijn. “Misschien beslissen we morgen om te openen, misschien blijft ze de hele zomer dicht”, zegt Steve Van den Kerkhof.

Bronnen: Het Laatste Nieuws, VTM NIEUWS, Het Nieuwsblad

Gerelateerd nieuws

Prinsessia stelt bouwplannen kasteel voor

15 mei 2015

Samson en Gert zoeken figuranten voor opnames in Plopsaland

4 november 2013

Plopsaland De Panne heeft beste spaghetti van alle pretparken

20 juli 2017

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020