In detail: zo zal het hotel van Plopsaland De Panne eruitzien

Gepubliceerd op 22/05/2018 om 20:20

Het is zover: heel binnenkort begint Plopsaland De Panne met de bouw van een hotel dat over twee jaar zal openen. De belle-époque-stijl van het indrukwekkende hotel zal het inkomgebied van het park sterk veranderen.

Plopsaland De Panne zet heel binnenkort een volgende stap in de realisatie van het masterplan om een ‘all weather’-bestemming te worden. Wie met één dagje Plopsaland niet genoeg heeft, zal vanaf 2020 on site kunnen overnachten in het luxueuze Plopsa Hotel dat gasten volledig zal onderdompelen in de wereld van theater.

In dit artikel nemen we het hele Plopsa Hotel onder de loep en gaan we dieper in op alle vernieuwingen die het hotel met zich meebrengt. Wil je enkel de belangrijkste info? Lees dan ons eerdere artikel.

Lees ook: Details en ontwerpen Plopsa Hotel onthuld: opening in 2020

2020 wordt een druk jaar voor Plopsaland De Panne. Het park aan de Belgische kust bestaat dan 20 jaar en heeft reden tot een groot feest, want in datzelfde jaar staat ook de opening van het langverwachte Plopsa Hotel op de planning. Het zal 117 kamers tellen en zo’n 20 miljoen euro kosten.

Typisch Plopsa langs de buitenkant

Met de komst van het hotel zal het Dorpsplein na de toevoeging van Mayaland (2011), het Plopsa Theater (2013) en Plopsaqua (2015) voltooid zijn. De typische geveltjes die het centrale plein bij de ingang van Plopsaland kenmerken, zullen in zowel de façades aan de park- als de straatzijde van het hotel geïntegreerd worden. Uiteraard zijn hier weer leuke details te vinden zoals kaarsen op het dak, een penseel met verfvegen, een sleutel en een beeld. Uit één van de gevels komt zelfs een bootje, waarvan het anker in de grond vast zit. Mogelijk vond Plopsa hiervoor inspiratie in de als erfgoed erkende woning ‘De Vijf Werelddeelen’ in Antwerpen.

Het hoofdgebouw – waar ook de hotelingang zich zal bevinden – wordt gehuld in de belle-époque-stijl. Wat daar meteen opvalt is de bijna witte kleur en de torentjes op iedere hoek, waarin het slaapgedeelte van enkele kamers komt. Enkele torens worden bovenaan nog versierd met beelden en gouden spitsen op het dak. Het hoofdgebouw zal drie verdiepingen hoog worden; één meer dan de twee zijbeuken richting de ingang van het park en Plopsaqua.

Voor de stijl van het hoofdgebouw heeft het ontwerpteam van Plopsa zich ook mogelijk laten inspireren door een gebouw in de wijk Zurenborg in Antwerpen, die bekend staat om z’n 19de eeuwse bouwwerken.

Een theater binnenin

Langs de buitenzijde wordt het Plopsa Hotel een combinatie van belle époque en Plopsa-geveltjes, binnenin zal je meegenomen worden in de wereld van het theater. De theaterzaal zelf – compleet met podium en gezellige zetels errond – komt centraal in het hotel. Doordat het open theater zich over de volledige hoogte van het hoofdgebouw zal uitstrekken, heb je vanop ieder verdiep een prachtig zicht op wat er zich op de begane grond afspeelt.

Hotelgasten bereiken de lobby door na het binnenkomen naar links te gaan. De lobby verbindt het theater, restaurant, de bars en de vergaderzalen. Ook inchecken bij één van de receptionisten kan in de lobby. Een opslagplaats voor de bagage bevindt zich naast de receptie. Rechts naast de receptie is er een doorgang naar de drie liften, een trappenhal en toiletten. Ook het restaurant en de twee bars bevinden zich op het gelijkvloers. Een leuk detail is dat de herentoiletten in één van de vier torens komen.

Meer dan 100 kamers

Tijdens de ontwikkeling van het hotel kwam regelmatig een nieuw aantal kamers naar buiten: eerst waren er 82 kamers gepland, daarna 120. Het definitieve aantal kamers werd nu vastgelegd op 117, waarvan 18 suites en 15 luxesuites. Die kamers komen er verspreid over twee tot drie verdiepingen en in drie zones: het hoofdgebouw, de vleugel naar de parkingang en de vleugel tegen Plopsaqua.

Lees ook: Details en ontwerpen Plopsa Hotel onthuld: opening in 2020


Een gang met kamers (rechts) en uitzicht op het theater (links)

Kamers zijn gemiddeld iets groter dan 30m2 en bieden plaats aan minstens vier personen. Er worden ook grotere kamers voorzien die tot 100m2 groot zijn en waar zes of acht gasten kunnen overnachten. Iedere kamer telt één tweepersoonsbed, het nodige aantal stapelbedden, een bureau en een badkamer met douche en toilet. De grotere kamers beschikken ook over een bad, een zithoek en toegang tot een toren waar het tweepersoonsbed staat. Vaak heb je in de suites uitzicht op het Dorpsplein of de ‘main street’ aan de ingang. Andere kamers kijken uit op de De Pannelaan of de parking.

Voor mindervalide hotelgasten werd bij het indelen van een deel van de kamers gelet op toegankelijkheid met een rolstoel.

Restaurant & bars

Ook gezellig tafelen zal mogelijk zijn in het Plopsa Hotel, zowel voor hotel- als parkgasten. Het restaurant zal namelijk ook toegankelijk zijn vanuit de overdekte ‘main street’ in het park. Plopsa lijkt te kiezen voor een buffetformule: bedrijfsevenementen niet meegerekend is dit een primeur voor een Plopsa-park. Een verlaagd buffet zal zich vermoedelijk tot de jongste bezoekers richten. Voor welke types gerechten je hier terecht zal kunnen, is nog niet duidelijk. Ook het ontbijt zal in dit restaurant geserveerd worden.

Wel staat vast dat er aan plaats geen gebrek is. Binnen is plaats voor 350 personen en daarnaast worden er nog een veranda en een ruim terras voorzien ter hoogte van het Plopsa Theater. Langs het terras loopt een kanaaltje dat vergelijkbaar is met dat aan Mayaland.

Lees ook: Details en ontwerpen Plopsa Hotel onthuld: opening in 2020


Het restaurant ziet er langs buiten uit als markthallen

Rondom het centrale theater zijn nog twee sfeervolle bars waar je kan genieten van cocktails en andere dranken. Eén bar geeft uitzicht op het Dorpsplein en heeft daar ook een buitenterras, de andere zal zich aan de straatzijde bevinden. Plopsa reserveert één van de bars voor de zakelijke markt.

Meeting rooms

Met de bouw van een hotel wil Plopsa meer mogelijkheden bieden voor bedrijfsevenementen en zo nog sterker aanwezig zijn op de B2B-markt. Zo heeft het hoofdgebouw aan de straatzijde een neutralere look en iets minder decoratie. In het hotel zelf voorziet Plopsaland De Panne drie meeting rooms waar bedrijven evenementen kunnen laten plaatsvinden. Deze zalen bevinden zich op het gelijkvloers in de rechtervleugel (gezien vanaf de De Pannelaan). Uiterst rechts, tegen waterpark Plopsaqua, is de grootste zaal gesitueerd.

Ondergronds parkeren

De komst van het Plopsa Hotel zal de De Pannelaan heel anders doen aanvoelen. Gasten van het hotel zullen een parkeerplaats kunnen reserveren in de parkeerplaats onder het hotel, waar plaats is voor 39 auto’s. De ondergrondse parking zal dus slechts aan een deel van de hotelbezoekers plaats kunnen bieden. Overige hotelgasten kunnen hun wagen kwijt op één van de bovengrondse Plopsaland-parkings of kunnen afgezet worden in de kiss&ride-zone net voor de hotelingang.

De ondergrondse hotelparkeerplaats zal bereikbaar zijn via een weg en inrit vlak vòòr het hotel, waar ook een stukje groen met nieuwe vlaggenmasten komt. Wie die weg wil oprijden en van de E40 komt, zal het hotel eerst voorbij moeten rijden en aan de rotonde even verderop moeten terugkeren. Omdat de parkinginrit ook als uitrit dienst zal doen, worden er een verkeerslicht en slagboom voorzien.

Vernieuwde ingang voor Plopsaqua

Het Plopsa Hotel zal gelegen zijn op een terrein dat ingesloten ligt tussen de straat, de ingang van het park, het Dorpsplein en waterpark Plopsaqua. Het bestaande gebouw van dat waterpark zal geïntegreerd worden in het hotel. Bovenop de ingang en het onthaal van Plopsaqua komen twee verdiepingen met een deel van de hotelkamers. Plopsa maakt van deze gelegenheid gebruik om dat ingangsgebied verder te thematiseren. Plopsaqua zal vanaf de straat- en parkkant bereikbaar zijn via een grot die richting de bestaande toegangsdeur leidt. Vanaf de straat loopt die grot onder het hotel door, vanuit het park verschijnt de grot subtiel van onder de gevels. Bovendien worden er vlak naast de toegangsdeur naar Plopsaqua een buggyparking en toiletblok gebouwd.

Plopsaland De Panne begint waarschijnlijk dit najaar aan de bouw van het Plopsa Hotel. Er is ongeveer twee jaar nodig om het hotel en de bijbehorende aanpassingen te realiseren. In de loop van 2020 worden de eerste hotelgasten verwacht.

Foto's

Gerelateerd nieuws

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Officiële eerste steen en nieuwe ontwerpen Plopsa Hotel onthuld

10 april 2019

Een blik op de werf van het Plopsa Hotel in Plopsaland De Panne

5 november 2019

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020

Details en ontwerpen Plopsa Hotel onthuld: opening in 2020