In deze gemeenten komt mogelijk een Plopsa-zwembad

Gepubliceerd op 02/04/2015 om 07:40

Vorige week raakte bekend dat er een vijftal Belgische en buitenlandse gemeenten interesse hebben in een Plopsa-zwembad. Welke gemeenten dat zijn, wordt nu beetje bij beetje bekend.

Het Plopsaqua-concept blijkt een schot in de roos te zijn. Het op 22 maart geopende subtropisch zwembad in Plopsaland De Panne krijgt mogelijk nog kopieën in Vlaanderen en daarbuiten. Minstens vijf gemeenten uit België en het buitenland toonden al interesse in een Plopsa-zwembad op hun grondgebied. Dat lijstje wordt steeds langer…

Het Nieuwsblad pakte begin vorige week uit met dat nieuws. Het was echter niet bekend welke gemeenten graag een nieuw zwembad van Plopsa zouden willen. Ondertussen publiceerden enkele andere kranten al artikels over gemeenten waar mogelijk een vestiging van Plopsaqua zou komen.

Essen

De eerste gemeente waarvan bekend raakte dat het interesse heeft in een Plopsa-zwembad op eigen grondgebied, is Essen. De regionale zender ATV kwam enkele dagen geleden met dat nieuws. De gemeente, die dicht tegen de grens met Nederland gelegen is, denkt zo veel zwemmers te kunnen lokken. Het zwembad van Essen sluit in juni dit jaar de deuren wegens betonrot.

Aalst

Ook Aalst ziet een Plopsa-zwembad wel zitten. Jean-Jacques De Gucht, politicus voor Open Vld in de gemeenteraad van Aalst, zal het stadsbestuur tijdens de volgende gemeenteraad (op dinsdag 28 april 2015) vragen of het zich kandidaat wil stellen. De partij ziet potentieel in Plopsaqua en wil snel een beslissing nemen: “Ze krijgen veel aanvragen en dus dringt de tijd” klinkt het.

De Oost-Vlaamse stad is al een tijd op zoek naar een goed plan voor een nieuw stedelijk zwembad met vele functies. De stad heeft naar eigen zeggen alle troeven om een project als Plopsaqua aan te trekken: “Het is een centrumstad, ligt op een steenworp van Brussel en Gent, kent een groot aantal scholen en beschikt met het oude zwembad over een schitterende locatie” zegt Jean-Jacques De Gucht. De schepen van sport wil binnenkort een gesprek aangaan met Plopsa en zal daarna een beslissing nemen.

Temse

De Oost-Vlaamse gemeente Temse nam reeds contact op met Plopsa. Het zwembad van de gemeente is al meer dan 40 jaar oud en heeft last van betonrot. Het zogenaamde Scheldebad sluit eind dit jaar de deuren. Temse zoekt al een tijdje naar een privé-onderneming en hoopt die nu te vinden bij Plopsa.


Plopsaqua in Plopsaland De Panne, enkele maanden geleden

Landen

Mogelijk komt Plopsa ook voor het eerst naar de provincie Vlaams-Brabant. De stad Landen toont ook interesse in een vestiging van Plopsaqua. De burgemeester heeft aan Radio 2 bevestigd dat hij een brief verstuurd heeft naar Plopsa met de kandidatuur. “Gezien de ligging van Landen, vlak bij de snelweg en goed omsloten met het openbaar vervoer, denk ik dat er een mogelijkheid is om meer bezoekers aan te trekken”, zegt burgemeester Gino Debroux.

Ook het zwembad van Landen is sterk verouderd en kampt met problemen. De gemeente heeft, naast een mogelijke samenwerking met Plopsa, ook nog enkele andere plannen klaar.

Boechout zegt ja, Mortsel nee

Mortsel, gelegen in de provincie Antwerpen, wil hun huidige zwembad renoveren in plaats van afbreken. Voor de gemeente zijn de voorwaarden van Plopsa niet haalbaar, zo meldt ATV. Bovendien is de gemeente niet klaar om dagelijks honderden bezoekers voor het zwembad te ontvangen.

De gemeente werkt samen met twee nabij gelegen gemeenten aan plannen voor een nieuw zwembad. Eén van die gemeenten, Boechout, zou zich nu vragen stellen bij dat plan en overwegen om met Plopsa in zee te gaan.

Diest

Na het vernemen van het nieuws wil ook Diest zich kandidaat stellen. De Vlaams-Brabantse gemeente heeft nog geen contact gehad met Plopsa, maar overweegt dit in de toekomst te doen, schreef Het Laatste Nieuws op 3 april.

In juni wordt bekend gemaakt in welke gemeenten een Plopsa-zwembad zal gebouwd worden.

Bronnen: ATV, jeanjacquesdegucht.be, deredactie, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws

Gerelateerd nieuws

Iedere vrijdag disco zwemmen in Plopsaqua

27 september 2015

Plopsa heeft nieuw voorstel voor Plopsaqua Haßloch

26 juli 2017

Plopsaqua De Panne trakteert voor eerste verjaardag

11 maart 2016

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020