Minister maakt budget vrij voor omleidingsweg Plopsaland De Panne

Gepubliceerd op 14/10/2016 om 19:44

De omleidingsweg rond Adinkerke komt een stap dichterbij. Gisteravond was er een infovergadering voor inwoners van De Panne over de nieuwe milieuvergunning voor het park en daarbij ging het ook over de omleidingsweg.

Al sinds 2001 zijn er plannen voor een omleidingsweg rond Adinkerke richting de parking(s) van Plopsaland De Panne. De plannen werden twee jaar geleden concreter, toen er verschillende opties opgemaakt werden. De kans dat die weg er nu ook daadwerkelijk zal komen, is sinds gisteren groter geworden.

Tijdens een infovergadering voor buurtbewoners van Plopsaland over de nieuwe milieuvergunning voor het park kwam ook de omleidingsweg ter sprake. Die moet de leefbaarheid in Adinkerke vooral op vlak van mobiliteit verbeteren. CEO van de Plopsa Group, Steve Van den Kerkhof, zei gisteren dat de regering budget heeft vrijgemaakt.

Steve Van den Kerkhof, CEO Plopsa Group:
Recent kregen we van Vlaams minister Ben Weyts (bevoegd voor o.a. Mobiliteit) de belofte dat hij gefaseerd budget zal voorzien op de meerjarenplanning voor de aanleg van de omleidingsweg.

Nu er vanuit de overheid budget is voor de omleidingsweg, hoopt Van den Kerkhof dat de bouw ervan in 2020 kan aanvangen.

Twee opties

In 2014 werd er een plan-MER opgesteld met twee mogelijke scenario’s. Bij beide werd gekozen voor een weg ten oosten van de dorpskern van Adinkerke die start bovenaan de afrit van de E40, onder het treinspoor door gaat, langs de nieuwe grote parking (parking 4) en ter hoogte van Plopsaqua samenvoegt met de De Pannelaan. Het grootste verschil is te vinden bij de parkeerplaatsen.

Onderzoekspiste 1 houdt rekening met een grote nieuwe parking aan de oostzijde van de De Pannelaan (parking 4) waar plaats is voor 2400 auto’s en 1600 plaatsen op de huidige hoofdparking; parking 2. Bij de tweede piste worden er op parking 4 3400 parkeerplaatsen voorzien en op de huidige hoofdparking 600 plaatsen.

Het is niet bekend hoe actueel beide onderzoekspistes, die dateren uit 2014, nog zijn.

Hoe de nieuwe parking 4 verbonden zal worden met de ingang van Plopsaland, is nog niet vastgelegd. Een buurtbewoner stelde voor om een brug over de De Pannelaan te bouwen, maar dat is volgens parkmanager Wim Wauters niet mogelijk: “De brug zou voldoende hoog én tegelijk niet te steil voor rolstoelpatiënten moeten zijn, wat praktisch niet haalbaar is.”

Bronnen: Het Laatste Nieuws, Vlaamse Overheid

Gerelateerd nieuws

Foto-update vanuit Plopsaland De Panne (28 september 2013)

28 september 2013

62.000 bezoekers voor Plopsa-parken tijdens Hemelvaartweekend

18 mei 2015

Abonnementen tijdelijk te koop in geschenkverpakking

9 december 2015

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020