Nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Plopsaland opent deuren

Gepubliceerd op 02/06/2010 om 08:01

Op vrijdag 12 juni wordt de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie van Adinkerke feestelijk ingehuldigd door de gemeente De Panne en Aquafin NV. Op zondag 14 juni zet Aquafin de poorten open voor het grote publiek.

RWZI Adinkerke is één van de projecten die met prioriteit moeten gerealiseerd worden in Vlaanderen in het kader van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. De laatste zuiveringsinstallaties voor de grootste agglomeraties, van meer dan 10.000 inwonersequivalenten, zijn vorig jaar in gebruik genomen. Adinkerke valt in de categorie daar net onder, tussen 2.000 en 10.000 inwonersequivalenten. De focus is nu dus verschoven naar de iets kleinere zuiveringsgebieden.

De oude RWZI Adinkerke werd volledig afgebroken. De techniek van de beluchte lagunes was immers verouderd en de installatie had ook een beperkte capaciteit.
De nieuwe installatie is gebouwd om in de winter het afvalwater te zuiveren van 3.780 inwoners van Adinkerke. In de zomer wordt de capaciteit opgetrokken tot 5.670 inwonersequivalenten om de extra belasting door het toerisme op te vangen. Ook het afvalwater van het vlakbij gelegen Plopsaland wordt mee gezuiverd in de RWZI Adinkerke.

Plopsaland en Aquafin bereikten een akkoord om de RWZI te bouwen in recreatiegebied en er meteen een educatief centrum aan te koppelen. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen in groep en op kindermaat kennis maken met de weg van vuil naar proper water.

De kostprijs van de RWZI bedraagt 2,1 miljoen euro. Het afvalwater dat op de installatie binnen komt, ondergaat eerst een mechanische zuivering om het grof vuil te verwijderen. In een tweede fase, de biologische zuivering, wordt het natuurlijke waterzuiveringsproces zo goed mogelijk nagebootst. Micro-organismen halen de vuildeeltjes uit het afvalwater, ze voeden zich ermee en kunnen hun werk optimaal verrichten door de inbreng van zuurstof in het bekken. Na kwaliteitscontrole wordt het gezuiverde water in de Langgeleed geloosd.

Op zondag 14 juni organiseert Aquafin een opendeurdag voor het grote publiek. Het wordt een leerrijk en plezierig gezinsevenement met de medewerking van Natuurpunt Westkust. Tussen 13u30 en 17u30 zorgen medewerkers van Aquafin doorlopend voor een deskundige rondleiding op de installatie waarbij de weg van vuil naar schoon water kan worden gevolgd. Voor kinderen wordt er voor animatie gezorgd. Sportievelingen die met de fiets komen, worden beloond met een gratis consumptie. Voor leerkrachten ligt er een onthaalpakket over waterzuivering klaar. Bovendien ontvangen alle bezoekers een gratis stripverhaal van de hand van Jan Bosschaert.

bron: Aquafin

Gerelateerd nieuws

Dit jaar 12 evenementen in Plopsaland De Panne!

17 maart 2014

Plopsaland ontvangt 2,5 miljoenste Franstalige bezoeker

3 augustus 2013

Plopsaland De Panne vernieuwt Halloween met eerste Scare Nights

5 maart 2018

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020