Plopsa toont interesse om voetbalclub KV Turnhout over te nemen

Gepubliceerd op 03/12/2007 om 18:43

Plopsa wil voetbalclub KV Turnhout overnemen. De voorbije week maakte de groep z’n de eisen bekend. Vandaag mocht de gemeenteraad van Turnhout een oordeel vellen over het lot van de voetbalclub.

De pretparkgroep wilde aanvankelijk enkel investeren in het jeugdvoetbal van de Kempense club, maar maakte enkele weken later bekend dat het ook geïnteresseerd is in een volledige overname van de club.

De eisen van Plopsa

De voorbije week maakte Plopsa haar eisen bekend voordat de gesprekken tussen de pretparkgroep en de voetbalclub verder gaan. Zo moet KV Turnhout op zondagmiddag opnieuw kunnen spelen in het Stadspark en moet de huidige infrastructuur op lange termijn ook haalbaar zijn voor eerste klasse.

Deze twee items staan echter vastgelegd in een contract tussen de stad Turnhout en de voetbalclub. Dit contract werd enkele jaren geleden opgemaakt nadat de voetbalclub moest verhuizen van het Villapark naar het Stadspark, omdat men vreesde dat de andere activiteiten in het Stadspark verstoord worden door de voetbal.

“Een gezond Vlaams bedrijf!”

De wijzigingen in het contract werden vandaag besproken tijdens de gemeenteraad. Alle parten waren eensgezind wat de overname betreft: dit kan de club en de stad ten goede komen! Er waren echter nog enkele opmerkingen van diverse partijen.

Groen! vreest dat een uitbreiding van het stadion een negatief gevolg zal hebben op het groen rond het stadion en vraagt of er plannen zijn om dit groen elders te compenseren mocht er een nieuw stadion komen. Een andere piste van de partij was het zoeken naar een andere locatie waar er kan gevoetbald worden, hoewel dit de duurdere oplossing lijkt.

Vlaams Belang en Open VLD willen dat er in het nieuwe contract ook garanties zijn dat de andere sportactiviteiten (zoals korfbal en atletiek, nvdr) in het stadion kunnen blijven. OpenVLD hoopt dat “Turnhout” in de naam van de club blijft staan. “Het blijft Turnhout, maar misschien wel met een mutske!”, reageerde burgemeester Hendrickx al spottend.

De SP.a noemt de overname een “unieke kans! De overnemer is geen buitenlandse investeringsmaatschappij maar een gezond Vlaams bedrijf!”. De partij verwijst ook naar de risicowedstrijd Turnhout – Geel, van vorig jaar, dewelke op een zondag gespeeld werd en die vlekkeloos verliep dankzij de talrijke opkomst van de ordehandhaving.

“Een overname, geen sponsoring”

Burgemeester Hendrickx wilde benadrukken dat het gaat om een volledige overname door Plopsa, en geen traditionele sponsoring van de ploeg. Hendrickx zegt ook dat minstens drie vierde van het stadspark gevrijwaard blijft als er een sportwedstrijd is op zondag, en dat de andere activiteiten niet in gedrag komen.

Alle gemeenteraadsleden waren voor een wijziging van het contract, er was één onthouding. Met de contractiwijziging gaan de onderhandelingen tussen KV Turnhout, de stad Turnhout en Plopsa gewoon verder. Hendrickx hoopt dat de gesprekken binnen drie tot vier weken afgerond zijn.

Gerelateerd nieuws

Extra treinen naar Plopsaland De Panne tijdens de zomermaanden

10 mei 2013

Het Plopsa-jaaroverzicht van 2014

31 december 2014

Steve Van den Kerkhof: “Ik droom ervan de fakkel door te geven”

24 januari 2017

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020