Plopsa wil de komende jaren 4 nieuwe parken openen

Gepubliceerd op 17/11/2016 om 20:06

Gisteren was Plopsa CEO Steve Van den Kerkhof gastspreker op de IAAPA Attractions Expo in Orlando, Florida. Hij gaf de aanwezigen een blik op de visie van Plopsa en Studio 100.

Foto © IAAPA

Jaarlijks vindt in Orlando (Florida, Verenigde Staten) dé pretparkbeurs bij uitstek plaats. In het Orange County Convention Center, op een boogscheut van het Walt Disney World Resort en Universal Orlando Resort, gaat deze week de IAAPA Attractions Expo door. Vier dagen lang kunnen pretparken en attractiebouwers er elkaar ontmoeten en speciale evenementen bijwonen.

Eén van die evenementen vond gisterochtend plaats: het General Managers and Owners Breakfast: dat is een ontbijt gecombineerd met een presentatie door een belangrijk persoon in de pretparkwereld. Dit jaar was dat Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group. De aanwezigen kregen van hem een kijk op de werking en visie van Plopsa. Kabouter Klus en Maya de Bij gaven tijdens de presentatie een kort optreden.

De zin die bij het publiek het meest bleef hangen is “It all starts with content”; alles begint met inhoud, waarmee Van den Kerkhof refereert naar de essentie van de Plopsa-parken: de figuren en programma’s van Studio 100. “Het eerste waarover bij ons gesproken wordt, is onze content”, voegde hij er nog aan toe.

Vergeten iconen

In 2007 lanceerde Studio 100 de Duitse versie van het in België en Nederland erg populaire K3: Wir 3. Het succes van de Duitse groep bleef echter uit en bezorgde Studio 100 kopzorgen. Toen werd voor Studio 100 en Plopsa duidelijk dat het beter kon investeren in bestaande, maar vergeten figuren.

Niet veel later kocht Studio 100 de rechten van onder meer Maya de Bij, Wickie de Viking, Heidi, Pippi Langkous en Nils Holgersson en investeerde het 12 miljoen euro in nieuwe 3D-reeksen rond deze figuren. Ze werden een enorm succes en werden ook vertaald naar de Plopsa-parken: Plopsaland De Panne opende Mayaland (2011), Wickieland (2013) en binnenkort ook Heidiland (2017), Plopsa Coo kreeg een Wickie-spinning coaster (2011) en Holiday Park opende een outdoor Majaland (2012).

Het updaten van vergeten iconen werd ook doorgetrokken naar de Plopsa-parken. De Plopsa Group breidde het aantal parken gefaseerd uit van één naar ondertussen zes, voornamelijk door het kopen van minder populaire pretparken (Plopsa Coo en Holiday Park). De reden daarvoor is volgens de Plopsa CEO dat Plopsa niet de (financiële) middelen heeft zoals grotere pretparkgroepen om goed draaiende parken over te nemen. Plopsa kiest ervoor om ‘probleemparken’ nieuw leven in te blazen met het toevoegen van de Studio 100-figuren.

4 nieuwe Plopsa-parken tegen 2019

Steve Van den Kerkhof had het tijdens het Breakfast ook over de toekomst. Hij vertelde dat er gemikt wordt op 2 miljoen bezoekers per jaar in de Plopsa-parken in De Panne (Plopsaland De Panne en Plopsaqua De Panne). De opening van het Plopsa Hotel in 2018 moet daar mee voor zorgen.

Binnen dit en drie jaar wil de Plopsa Group vier nieuwe parken openen. Het eerste dat de deuren zal openen is Majaland Kownaty in Polen, een park dat twee jaar geleden een licentie kocht op de Europese pretparkbeurs. De bouw daarvan is eind oktober 2016 gestart en voor de opening wordt er gemikt op december 2017. Wat je van het Poolse Majaland mag verwachten, zie je in deze reportage.

De drie andere parken die zullen openen worden vermoedelijk nieuwe vestigingen van Plopsaqua. Naar alle waarschijnlijkheid komen die in Hannuit, Deurne en Haßloch, als onderdeel van Holiday Park. De licentieverkoop van de Studio 100 figuren is erg populair, dus het is niet uitgesloten dat er ook nog een aantal van zulke parken zullen komen, maar Plopsa focust daarbij steeds op de kwaliteit: “We verkopen geen licenties aan parken die enkel stickers met onze figuren op hun attracties willen kleven”, verklaarde Steve Van den Kerkhof tijdens het Breakfast.

Met de opening van vier nieuwe Plopsa-parken komt het totale aantal op 10.

Bron: IAAPA

Gerelateerd nieuws

Nieuwe attracties in aanbouw in Majaland Kownaty

22 juni 2017

Bouw houten achtbaan Majaland Kownaty gestart

1 oktober 2018

Openingstijden, tarieven en een show: opening Majaland Kownaty nadert

23 mei 2018

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020