Regering zet nieuwe stap richting omleidingsweg Plopsaland

Gepubliceerd op 18/07/2017 om 19:44

Het einde van de files richting Plopsaland De Panne komt weer iets dichterbij. De procedure voor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan wordt binnenkort opgestart.

Dat heeft de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag beslist tijdens de ministerraad. Om het fileprobleem dat Plopsaland De Panne in de omgeving van het park veroorzaakt op te lossen, zijn er al jaren plannen voor een omleidingsweg rond de dorpskern van Adinkerke.

Het hele project lijkt in een stroomversnelling te zitten nu minister Ben Weyts toestemming heeft gegeven om de procedure voor een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) op te starten. Desondanks zal het wel nog jaren duren tot de omleiding er effectief is: na de GRUP zijn er nog bestemmingswijzigingen van percelen, een Omgevingsvergunning en onteigeningen nodig. Pas daarna kan er gebouwd worden.

Naast de weg moet er ook een nieuwe parking komen voor de bezoekers van Plopsaland. Dat blijkt uit een onderzoek over de impact van de omleidingsweg op de omgeving. Die nieuwe parking zou dan aan de overkant van de De Pannelaan moeten komen, tussen de huizen in de straat en de omleidingsweg.

Volgens het voorkeursscenario (zie onderaan) zou de omleidingsweg ontstaan bovenaan de afrit van de E40. De weg zou niet naar het rondpunt lopen zoals dat nu het geval is, maar meer naar rechts via een nieuwe brug de Veurnekeiweg en het kanaal oversteken. Vervolgens zal je via een tunnel onder het treinspoor gaan en een stuk verder rijden om daarna weer terug richting het spoor te rijden en vlak ervoor de parking oprijden.

In oktober 2016 maakte Ben Weyts al gefaseerd budget vrij voor de omleidingsweg. Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof zei toen dat hij hoopte dat de bouw in 2020 kan starten.

Bronnen: Het Nieuwsblad, Vlaamse Overheid

Foto

Gerelateerd nieuws

2018 wordt jaar vol nieuwe evenementen in de Plopsa-parken

1 januari 2018

Plopsaland De Panne nog op zoek naar studenten en seizoensmedewerkers

21 maart 2017

Nieuwe KetnetBand-leden maken intrede in Plopsaland!

6 mei 2013

Nieuwe extreme achtbaan Plopsaland De Panne krijgt Tomorrowland-thema

15 januari 2021

Plopsaland De Panne voortaan alle weekends van het jaar open

18 september 2020

Belgische Plopsa-parken opnieuw geopend vanaf 1 juli

8 juni 2020