Bouw Plopsa Indoor Hasselt

Op 24 december 2005 opende in Hasselt het allereerste overdekte themapark van België. In het 9.000 vierkante meter grote gebouw en de buitenzone staan zo’n 20 attracties.

Plopsa Indoor Hasselt is gelegen in het Grenslandhallen-complex in Hasselt – tegenwoordig Park H: één van de grootste evenementencomplexen in de Benelux. Je vindt er een aantal grote hallen, waaronder het Ethias Theater, een restaurant en Plopsa Indoor Hasselt. Dit alles is gebouwd op zo’n 35.000 vierkante meter.

Op één van de eerste concepttekeningen van het park stonden twee ‘vliegtuigmolens’, vergelijkbaar met De Bloemenmolen in Mayaland. Waarom deze attracties er niet gekomen zijn, is niet bekend. In de plaats is er wel een zweefmolen neergezet.

Nog een plan dat niet is doorgegaan is om met twee verdiepingen te werken. De bezoekers zouden dan binnenkomen op het hoogste niveau (het gelijkvloers) waar enkele kermisattracties staan. Daarna zouden ze naar een lager gelegen deel van het park kunnen gaan met de Plop- en Piratenzone. De Speelboom zou dan dwars doorheen het gelijkvloers komen.

Voor de realisatie van Plopsa Indoor Hasselt werd er naast de bestaande Grenslandhallen een nieuwe hal gebouwd. Daarvoor werd op 29 april 2005 (amper acht maanden voor de opening van het park) de eerste steen gelegd. Nadat de hal gebouwd was, kon men beginnen met het opbouwen van een 15-tal attracties en het thematiseren van het geheel.

Hoewel de eerste bezoekers pas op 24 december 2005 konden genieten van Plopsa Indoor Hasselt, vond de officiële opening van het park plaats op 22 december van dat jaar. Onder de aanwezigen waren ook Wendy Van Wanten en de Pfaffs.


Wist je dat…

  • de Raad van Bestuur van Plopsa op 11 december 2003 de definitieve toestemming gaf voor de opening van Plopsa Indoor Hasselt?
  • Wim Wauters, nu parkmanager van Plopsaland De Panne, in de beginperiode van Plopsa Indoor Hasselt manager van het park was?
  • het park tijdens de eerste 10 maanden na de opening 258.299 bezoekers ontving?
  • Plopsa Indoor Hasselt op 6 april 2006 rond 13u45 z’n 100.000ste bezoeker mocht ontvangen? Thijs Verplanken (3,5 jaar) werd ontvangen door onder andere Steve Van den Kerkhof (algemeen directeur) en Herman Reynders (toenmalig burgemeester van Hasselt) en werd overstelpt door cadeau’s.
  • er in het meer in de Piratenzone meer dan 20 schildpadden zwemmen?