Holiday Park Kownaty

Plopsa verovert de wereld! Samen met een Nederlands bedrijf bouwt het in Polen een pretpark rond onder andere Maya de Bij, Wickie de Viking en Heidi. Majaland Kownaty zal later deel uitmaken van het themaparkresort Holiday Park Kownaty.

Aan de Duits-Poolse grens in Kownaty, langs de A2-snelweg tussen Berlijn en Warschau, wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe vakantiebestemming: Holiday Park Kownaty. Het gebied wordt 205 hectare groot en bestaat uit verschillende fases, waarvan de eerste in het voorjaar van 2018 opent: Majaland Kownaty.

Holiday Park Kownaty is een project van het Nederlandse bedrijf Momentum Capital, dat in 2014 op de Euro Attractions Show (EAS) in Amsterdam bij Plopsa een licentie kocht voor het gebruik van de figuurtjes Maya de Bij, Wickie de Viking en Heidi.

Majaland Kownaty

De eerste fase omvat een eigen versie van Mayaland, zowel indoor als outdoor. Dat wordt 10 hectare groot en zal op 25 mei 2018 de eerste bezoekers ontvangen. Je zal er attracties rond Maya de Bij, Wickie de Viking, Heidi en Bumba terugvinden. De bouw van het park kost zo’n 20 miljoen euro.

De eerste steen van het themapark werd op 22 oktober 2016 gelegd door Steve Van den Kerkhof (CEO Plopsa Group), Ryszard Stanulewicz (burgemeester van Torzym) en Martijn van Rheenen (CEO van Momentum Capital).

Steve Van den Kerkhof, CEO Plopsa Group:
De start van de bouw van Majaland hier in Holiday Park Kownaty sluit uitstekend aan op onze groeiambitie. Majaland zal gerealiseerd worden als onderdeel van de totale entertainmentformule van Studio 100 en Plopsa en vergelijkbaar zijn met zones zoals die zich in de huidige Plopsa-themaparken bevinden.

Rond Majaland wordt genoeg grond voorzien zodat het park later uitgebreid kan worden en 4 keer zo groot kan worden dan bij de opening. Er worden jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers verwacht in Majaland Kownaty.

Indeling en attracties

Majaland Kownaty wordt 10 hectare groot en zal deel uitmaken van Holiday Park Kownaty. Samen met nog een tweede, toekomstige pretpark (opening 2018), een waterpark, een winkel- en restaurantgebied, een bungalowpark én hotels zal Majaland een oppervlakte van 205 hectare beslaan.

Het themapark zal bestaan uit zowel een indoor- als outdoorgedeelte, gethematiseerd naar vier Studio 100-figuren: Maya de Bij, Wickie de Viking, Heidi en Bumba.

Heidi-zone

Bij het binnenkomen van het indoorgedeelte kom je terecht in een authentiek Zwitsers dorpje, dat uiteraard Heidi als centrale figuur heeft. Alle huisjes zijn er bedekt met een laag sneeuw. De opvallendste attractie in dit gebied is een carrousel zoals De Dierenmolen in Plopsaland De Panne.

Wickie-zone

De rechterkant van het indoorgedeelte, waar je in de indoorparken in Hasselt en Coevorden de Piratenzone vindt, wordt het gebied van Wickie de Viking. Tegen de wanden komen rotsblokken, vergelijkbaar met die in Wickieland in Plopsaland De Panne. Uiteraard heeft ook de Wickie Coaster hier een plaats.

De Woeste Zee krijgt geen piratenboot, maar een vikingschip. Deze attractie werd eind april 2017 als eerste attractie van Majaland geplaatst. De Vuurtoren zal vormgegeven worden als een vikingtotem zoals je die ook vindt voor de ingang van De Grote Golf in Plopsaland De Panne.

Maya-zone

Alle andere overdekte ruimte van Majaland Kownaty krijgt een Maya-thema. Enkele attracties die je daar zal vinden zijn: een variant op De Eendjes, een kopie van De Vliegende Fietsen met vlinders in plaats van fietsen zoals in het Duitse Holiday Park en een glijbaan. Het grote restaurant zal zich ook in dit gedeelte bevinden. Rechts van het restaurant, daar waar in Plopsa Indoor Coevorden de Feestzaal van Plop is, komt een winkeltje.

Buitenzone

In de Buitenzone draait alles rond Maya de Bij, Heidi en Bumba. De attracties die je er zal vinden, zijn een mix van attracties uit Plopsa Indoor Coevorden en Majaland in Holiday Park. De Dansende Fonteinen en De Klimberg krijgen een andere plaats dan in Coevorden. De Brandweermolen en Het Verkeerspark zullen op dezelfde plaats in het park verrijzen, maar dan met een Bumba- in plaats van een K3-thema.

Er worden nog twee Holiday Park-attracties gekopieerd: Majas Blütensplash (bloemenmolen) en Flip, der Grashüpfer. Naast die laatste attractie komt een speeltuin met bijhorend horecapunt.

In een brochure over de licentieverkoop van Plopsa werden begin september 2016 enkele andere concepttekeningen van het nieuwe park gepubliceerd.

Latere uitbreidingen

De tweede fase omvat een sport- en avonturenpark (Extreme Sports Park) en opent in 2019. De (voorlopig) laatste fase zal in 2020 voltooid worden. Deze uitbreidingen moeten het resort laten groeien van 800.000 naar 1 miljoen bezoekers.

Naast de themaparken komen er in het resort ook hotels, een bungalowpark en een winkel- en restaurantgebied. Er is ook sprake van een waterpark, maar wanneer dat zal openen is nog onduidelijk.

De locatie

Het park is geleden in Kownaty, op zo’n 40 minuten rijden van de Duits-Poolse grens en op 1,5 uur van het Duitse Berlijn. Het park ligt vlak aan de nieuwe autosnelweg A2 en een natuurgebied met bossen en meren. In december 2008 is begonnen met de bouw van weginfrastructuur en voorbereidende werken. De bouw van Majaland startte officieel op 22 oktober 2016.

Bronnen: Persberichten Plopsa, Holiday Park Kownaty