Plopsa.be van vroeger tot nu

Al sinds de opening van Plopsaland De Panne in 2000 wordt alle praktische informatie over de parken verzameld op een website. Door de jaren heen zijn er parken bijgekomen en is de website een aantal keer vernieuwd. Een overzicht.

Ontdek alle domeinnamen

Het prille begin

Je bezoek aan een Plopsa-park voorbereiden zou een pak moeilijker zijn, mocht Plopsa.be niet bestaan. Ook wie op 29 april 2000, de eerste openingsdag van Plopsaland De Panne, het park wou bezoeken, kon zijn bezoek voorbereiden via een website. De Plopsa-website is immers al online sinds begin 2000, maar kreeg door de jaren heen enkele make-overs.

Wie tussen januari 2000 en april 2003 naar Plopsa.be of Plopsaland.be surfte, werd doorgestuurd naar vtm.be/plopsaland. Televisiezender VTM was tot 2005 eigenaar van de helft van de aandelen van Plopsaland. De website bevatte een korte inleiding, een attractie-overzicht, een parkplan en openingstijden.

Hieronder kan je de letterlijke inleiding die op de eerste versie van Plopsa.be stond, lezen.

Eerste geanimeerde website

Studio 100 en Plopsa: da’s veel beweging, werd eind 2005 gedacht. Toen werd de eerste website met animaties gelanceerd. De website werkte met Adobe Flash Player. Op een achtergrond van behangpapier verschenen drie foto’s – één voor elk Plopsa-park toen – met bijhorend logo.

Wie op een foto van De Draak klikte, kwam terecht op de homepagina van Plopsaland De Panne. Een foto van De Scheve Schuit en De Vuurtoren brachten je bij alle info over Plopsa Indoor Hasselt. Door op een foto van de Splash te klikken, kwam je terecht op de pagina’s van Plopsa Coo, toen nog Télécoo. Deze website was online tot november 2006.

December 2005 tot oktober 2006

Nog meer animaties

In november 2006 werd de tweede geanimeerde versie van Plopsa.be gelanceerd. Ook deze keer werd gewerkt met een overzichtspagina van alle Plopsa-parken, toen 3.

Daar is Anubis!

In april 2009 kwam de derde Plopsa-website met behoorlijk wat animatie online. Voor het eerst werd samengewerkt met het bedrijf Sevenedge, gespecialiseerd in het maken van onder andere website’s en online spelletjes. Deze website was online tot april 2012.

Het filmpje hieronder toont hoe de website er tussen 2009 en 2012 uit zag.

Gedaan met flash

Voor de nieuwe site, die in april 2012 gelanceerd werd, koos Plopsa er opnieuw voor om samen te werken met het bedrijf Sevenedge. Wie tussen april en oktober 2012 naar plopsa.be surfte, kreeg een beginscherm met daarop een taalkeuze. Vanaf november 2012 werd je automatisch doorgestuurd naar de pagina in jouw taal.

Klaar voor de toekomst

Op 31 maart 2014, enkele dagen voor de seizoensstart van dat jaar, kreeg Plopsa.be opnieuw een frisse layout. Plopsa koos voor een modernere site, die nog meer voldeed aan de noden van de bezoekers. Op Plopsa.be krijg je opnieuw een keuzemenu, waar ook Mayaland, het Plopsa Theater en Plopsaqua een eigen stekje kregen. De site van Plopsaqua kwam pas eind april 2014 online.

In maart 2018 kreeg het ontwerp een update, waardoor de website een stuk kleurrijker werd.

Bronnen: Plopsa, Archive.com