Plopsa.be van vroeger tot nu

Al sinds de opening van Plopsaland De Panne in 2000 wordt alle praktische informatie over de parken verzameld op een website. Door de jaren heen zijn er parken bijgekomen en is de website een aantal keren vernieuwd, tijd dus voor een overzicht!

Bekijk een overzicht van alle Plopsa-domeinnamen

Het prille begin

Je bezoek aan een Plopsa-park voorbereiden zou een pak moeilijker zijn, moest Plopsa.be niet bestaan. Ook de mensen die op 29 april 2000, de eerste openingsdag van Plopsaland De Panne, konden hun bezoek voorbereiden via diezelfde website. De Plopsa-website is immers al online sinds begin 2000, maar is door de jaren heen wel enkele keren vernieuwd.

Wie tussen januari 2000 en april 2003 naar Plopsa.be of Plopsaland.be surfte, werd doorgestuurd naar vtm.be/plopsaland. Televisiezender VTM was immers eigenaar van de helft van de aandelen van Plopsaland. Aan de hand van verschillende kleine afbeeldingen, die één grote vormden, konden de bezoekers Plopsaland ontdekken. De website bevatte een korte inleiding, een attractie-overzicht, een parkplan en de openingsuren.

Hieronder kan je de letterlijke inleiding die op de eerste versie van Plopsa.be stond, lezen.

Eerste geanimeerde website

Studio 100 en Plopsa: da’s veel beweging, moest men eind 2005 gedacht hebben. Want toen werd de eerste flashwebsite gelanceerd. De website werkte met behulp van Adobe Flash Player. Op een behangpapierachtergrond verschenen drie foto’s met bijhorend logo.

Wie op een foto van De Draak klikte, kwam terecht op de homepagina van Plopsaland De Panne. Een foto van De Scheve Schuit en De Vuurtoren leidden je naar alle info over Plopsa Indoor Hasselt en door op een foto van de Splash te klikken, kwam je terecht op de pagina’s van Plopsa Coo, toen nog Télécoo. In november 2006 werd de website vernieuwd.

December 2005 tot oktober 2006

Nog meer animaties

In november 2006 werd de tweede versie van Plopsa.be met animaties gelanceerd. Ook deze keer werd er gewerkt met een koepelpagina met daarop de drie Plopsa-parken. Daarnaast stond er ook een link naar de website van Targnon Events, een Waals bedrijf dat toen met Plopsa werkte. Deze website werd ontworpen door Foob.

 

En daar is Anubis!

In april 2009 kwam de derde flashwebsite van Plopsa online. Voor het eerst werd er hiervoor samengewerkt met het bedrijf Sevenedge, dat gespecialiseerd is in het maken van onder andere website’s en online spelletjes. Deze website was online tot april 2012.

Hieronder vind je een filmpje dat toont hoe flash geïntegreerd werd in de website.

Gedaan met flash

Voor de nieuwe site, die in april 2012 gelanceerd werd, koos Plopsa ervoor om geen flash meer te gebruiken op de site. Opnieuw werd er samengewerkt met Sevenedge. Wie tussen april en oktober 2012 naar plopsa.be surfte, kreeg een beginscherm met daarop een taalkeuze. Vanaf november 2012 werd je automatisch doorgestuurd naar de Nederlandstalige koepelpagina met een overzicht van alle parken en een link naar het businessgedeelte.

Klaar voor de toekomst

Op 31 maart 2014, enkele dagen voor de seizoensstart van dat jaar, kreeg Plopsa.be opnieuw een frisse layout. Plopsa koos voor een modernere site, die nog meer voldoet aan de noden van de bezoekers. Op Plopsa.be krijg je opnieuw een keuzemenu, waar ook Mayaland, het Plopsa-theater en Plopsaqua een eigen stekje kregen. De site van Plopsaqua kwam pas eind april 2014 online.

Bronnen: Plopsa, Archive.com