Geschiedenis

In bijna twintig jaar tijd is het portfolio van de Plopsa Group uitgebreid van 1 naar 6 themaparken, een subtropisch waterparadijs, een theater en meer. En dat verdeeld over vier landen: België, Nederland, Duitsland en Polen.

In 2000, meer bepaald op 29 april, opende in de West-Vlaamse gemeente De Panne een nieuw pretpark: Plopsaland. Tot enkele maanden daarvoor heette het park nog Meli-Park, dat eigendom was van de familie Florizoone. In het Meli-Park draaide alles rond bijen en werd ook de originele Meli-honing verkocht. Plopsaland, nu Plopsaland De Panne, was het eerste pretpark van de Plopsa Group.

Plopsa Indoor Hasselt

Amper vijf jaar later kwam er een tweede park bij. Naast de Grenslandhallen – tegenwoordig Park H – in Hasselt werd op 24 december 2005 een nieuw pretpark geopend: Plopsa Indoor Hasselt, het allereerste overdekte themapark in België. Het park richt zich op de jongste Plopsa-bezoekers en heeft onder meer een nostalgische carrousel, een zweefmolen en een achtbaan. Ook De Dansende Fonteinen ontbreken er niet in het buitengedeelte.

Kort na het openen van Plopsa Indoor Hasselt, nam Plopsa het Waalse pretpark Télécoo over. Het knusse en door groen omgeven park ligt vlakbij de Watervallen van Coo, waardoor Plopsa meteen over een extra toeristische attractie beschikte. Plopsa Coo werd de nieuwe naam van het park.

Internationaal succes

Het overdekte Plopsa-park in Hasselt werd meteen een succes en in Nederland werden de Studio 100-figuren steeds populairder. Daarom trok Plopsa de grens over en zocht het naar locaties voor een Nederlands Plopsa-park. Uiteindelijk werd voor het Drentse Coevorden gekozen, mede door de aanwezigheid van vakantiepark De Huttenheugte. Op 30 april 2010 werd Plopsa Indoor Coevorden feestelijk geopend in het bijzijn van alle Studio 100-gezichten.

In november van datzelfde jaar raakte bekend dat het Duitse pretpark Holiday Park nu ook tot het portfolio van de Plopsa Group behoort. Het in 1971 geopende park is vooral bekend vanwege Expedition GeForce: een megacoaster met een topsnelheid van 120 km/h die al meermaals internationale prijzen kreeg. Tijdens de eerstvolgende jaren onderging het park een transformatie en werd stap voor stap de Plopsa-sfeer toegevoegd.

Expedition GeForce in Holiday Park

Om van Plopsaland De Panne een all-weather bestemming te maken, opende het park in 2011 het overdekte Mayaland Indoor. Hierdoor kan Plopsaland ook tijdens de winterperiode bezoekers ontvangen. Op 15 juli 2013 werd – net naast Mayaland – het Plopsa Theater in gebruik genomen. Het theater wordt gebruikt voor parkshows, maar ook voor Studio 100-shows en evenementen van externe bedrijven. De derde stap in het all-weather-plan werd op 22 maart 2015 voltooid met de opening van Plopsaqua De Panne: Wickie de Viking’s eigen subtropisch zwembad.

Sinds 2018 vind je de Plopsa-magie niet enkel in België, Nederland en Duitsland, maar ook in Polen. Daar opende op 29 september 2018 het zesde Plopsa-themapark: Majaland Kownaty. 2020 vormt de volgende mijlpaal voor de pretparkgroep, want dan viert Plopsaland De Panne z’n 20e verjaardag, opent het eerste Plopsa Hotel en het tweede waterpark: Plopsaqua Hannuit-Landen. Verder is het uitkijken naar de opening van het tweede Poolse Plopsa-park: Majaland Warschau.