Over Plopsa

De Plopsa-groep is de enige Belgische pretparkengroep en bezit momenteel zes parken: drie in België, één in Nederland, één in Duitsland en één in Polen. Naast deze pretparken beheert Plopsa ook een waterpark in De Panne en een winkel in het Wijnegem Shopping Center.

De hoofdzetel van de groep is gelegen op het terrein van Plopsaland De Panne, het eerste Plopsa-park.

De naam ‘Plopsa’

Plopsa, het is geen naam die spontaan in je op zou komen bij het kiezen van een naam voor een pretparkgroep. Het woord ‘Plopsa’ is een samenstelling van twee worden: Plop en Samson: de eerste twee producties van Studio 100. Wanneer ‘Plop’ en ‘Sa’ (van Samson) samenvoegt, krijg je ‘Plopsa’! Deze naam was overigens een keuze van Gert Verhulst zelf.

Het eerste pretpark van Studio 100 kreeg de naam ‘Plopsaland’. De naam ‘Plopsa’ werd pas vanaf 2000 gebruikt, toen de Plopsa Krant voor het eerst verscheen als bijlage van de krant Het Laatste Nieuws. Eind 2005 opende Plopsa een tweede pretpark in België: Plopsa Indoor Hasselt. In 2006, na de overname van Télécoo, veranderde Plopsa de naam van dat park in Plopsa Coo. Om verwarring tegen te gaan werd de naam ‘Plopsaland’ toen veranderd in ‘Plopsaland De Panne’.

Het eerste buitenlandse project, indoorpark Plopsa Indoor Coevorden, werd eind april 2010 voltooid. Later dat jaar nam de groep het Duitse pretpark Holiday Park over. De naam van dat park werd niet gewijzigd. In 2015 opende de Plopsa Group haar eerste subtropisch zwembad: Plopsaqua De Panne, een samenstelling van ‘Plopsa’ en ‘aqua’ (Latijn voor ‘water’).

2018 was een druk jaar voor de Plopsa Group. Op 29 september werd het eerste Poolse Plopsa-park Majaland Kownaty op feestelijke wijze geopend. Daarnaast werd in Plopsaland De Panne begonnen met de bouw van het Plopsa Hotel en maakte de groep bekend een tweede waterpark te willen openen: Plopsaqua Hannut-Landen. Beide projecten moeten in 2020 openen.

Ook dit is Plopsa

In de beginjaren van Plopsaland werd er doormiddel van een Plopsa Krant als bijlage bij een echte krant reclame gemaakt voor het park. Plopsa.tv was een onderdeel van RTL met allerlei Franstalige Studio 100-programma’s.

In verschillende Fun-speelgoedwinkels vond je jarenlang een gedeelte met Studio 100-spulletjes onder de naam Plopsashop. Daarnaast waren er ook nog externe winkels met de naam De Kijkbuis.