Meli-Park

Iedereen kent Plopsaland De Panne als pretpark met zo’n 50 attracties, restaurants en winkels. Maar wist je dat het park oorspronkelijk eigendom was van Alberic Florizoone, die het in 1935 onder de noemer Meli-Park opende als verkoopplaats voor zijn honing? In dit uitgebreide dossier lichten we de geschiedenis van Plopsaland en het Meli-Park toe.

Alberic Florizoone

Albert-Joseph Florizoone is geboren op 10 maart 1907 in Wulpen en overleden op 27 september 1992 in Adinkerke. Hij begon in 1934 met het ombouwen van een akkerland tot Meli-Park. Heel zijn leven lang zijn bijen zijn grote liefde. De kennis van het ondernemen leerde hij bij het bedrijf van zijn vader: Florizoone Gebroeders en Cloet. Die twee elementen bracht hij toen samen bij de oprichting van Veurne Ambacht en het Meli-Park.

In 1925 startte hij met het verkopen van honing. Dat deed hij door het zoeken van één winkel per dorp dat dan als enige zijn honing mocht verkopen. Hij nam ook deel aan heel wat populaire beurzen, waardoor hijzelf en zijn product naambekendheid krijgen in België en daarbuiten.

In 1934 besliste hij om in Adinkerke een plek te openen waar zijn product en de bijen centraal staan: Meli-Park, dat één jaar later opende. De pretparkkriebels sloegen ook over naar de rest van de familie. Albert Florizoone, de neef van Alberic, opende in 1954 het Bellewaerde Park in Ieper.

Alberic Florizoone wordt beschouwd als een pionier van pretparken. In 1999 werd hij daarom, net zoals Anton Pieck en Walt Disney, opgenomen in de prestigieuze Hall of Fame van pretparkorganisatie IAAPA.

De geschiedenis

In 1934 kocht Alberic Florizoone, de bezieler van het toenmalige Veurne Ambacht (de naam van de honing die hij toen maakte), een stuk grond in het kleine dorpje Adinkerke, deelgemeente van De Panne. Op die grond wou hij een ruimte maken waar hij bezoekers vertelde over het leven van bijen en zijn honing kon verkopen.

Na enkele maanden van bouw en voorbereiding opende het Meli-Park officieel zijn deuren op 21 april 1935. Op het stuk grond stonden toen een expo- en verkoopszaal, een speeltuin, een doolhof, een draaimolen en enkele dieren. Al snel kwamen er veel bezoekers vanuit heel België en zelfs uit Frankrijk en Nederland. Iedereen wou dit zogenaamde ‘oord van ontspanning met educatieve waarde’ gezien hebben.

17 jaar na de opening van het Meli-Park, in 1952, werd het park uitgebreid met een vogeltuin een sprookjesbos en een nieuw hoofdgebouw. In de vogeltuin stonden (en vlogen) papegaaien, flamingo’s, pelikanen en veel meer andere vogelsoorten. De Grote Vogelkooi bleef tot 2004 in het park staan als attractie van Plopsaland.

Aqua Laser Show
In 1956 werd in het park de eerste show geopend. Tientallen fonteinen dansten en spoten op de tonen van de muziek en onder begeleiding van licht. Exact 30 jaar na de opening van de show werd de attractie vernieuwd en kreeg ze de naam Aqua Laser Show.

Nieuwe attracties
Door de komst van andere pretparken zoals Bellewaerde Park en Bobbejaanland nam het succes vanaf 1979 af. Bovendien werd het park getroffen door een grote brand die het restaurant in de as legde. Maar Meli ging verder met het uitbreiden van het park. De komst van nieuwe attracties zoals dark ride Apirama (nu Het Bos van Plop), een piratenboot, een uitkijktoren, Vliegend Tapijt, boomstamattractie Splash en achtbanen als Keverbaan en Rollerskater zorgde voor een heropleving van de bezoekersaantallen.

© Meli-Park.be

Apirama
In 1979 opende in het Meli-Park de dark ride Apirama. De geschiedenis van die attractie gaat echter terug naar Expo 58 in Brussel. Meli had er een eigen paviljoen waarin het onder andere het leven van de bijen op een leuke manier voorstelde. De attractie heette toen The Wonderful Beehive (De Wonderbare Bijenkorf). In 1979 werd de attractie grondig vernieuwd en verplaatst naar het Meli-Park in De Panne. Daar opende de attractie op 16 mei 1979 onder de naam Apirama, wat zoveel betekent als ‘kijken naar de bijen’.

In de attractie maakten bezoekers in een bootje kennis met de bijenwereld: het bouwen van de honingraten, het bezoek van de prinses, de zwermscène (de splash), het oogsten, het grote zomerfeest en nog heel wat andere decors. De muziek was van de hand van Kevin Finn van de muziekgroep The New Seakers.

Overname door Studio 100 en VTM
De jaren 90 waren voor het park de boosdoeners. In Marne-la-Vallée, nabij Parijs, werd het pretpark Euro Disney (nu Disneyland Parijs) geopend. De bezoekersaantallen daalden in grote mate, waardoor de familie Florizoone het park op 3 oktober 1999 sloot en verkocht aan Studio 100 en VTM. Op 29 april 2000 werd het park geopend onder de naam Plopsaland met heel wat nieuwe attracties als De Vaat, De Eenden en De Vleermuis. Heel wat andere attracties werden opnieuw gethematiseerd en opgeknapt.

Niet alleen Studio 100 had interesse in een overname, ook Six Flags was kandidaat. De Amerikaanse pretparkgroep was al eigenaar van twee Belgische pretparken en wilde ook Meli-Park overnemen. De plannen waren reeds in een vergevorderd stadium, maar werden toch nog abrupt stopgezet.

De attracties

 1. Apirama
 2. Aqua Laser Show
 3. Carioca
 4. Calypso
 5. Doolhof
 6. Draaimolen
 7. Hangbrug
 8. Jubilée
 9. Jumbo 5
 10. Keverbaan
 11. Liegebeest
 12. Meli Golf
 13. Meli Jet
 14. Meli Rijschool
 15. Monorail
 16. Panoramic
 17. Peter Pan Trein
 18. Piraat
 19. Reuzenrad
 20. Rollerskater
 21. Splash
 22. Spokengilde
 23. Sprookjesbos
 24. Tuf Tuf Express
 25. Vliegend Tapijt
 26. Vogeltuin
 27. Wienerwalz

Meli Heizel

Alberic Florizoone wou graag deelnemen aan de wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel. Daarvoor liet hij een paviljoen bouwen in de buurt van het sportcomplex. Het paviljoen bestond uit drie delen: De Wonderbare Bijenkorf (voorloper van Apirama), een deel met een honingwinkel en cafetaria, en de Watersymfonie (dansende fonteinen). Het gebouw werd ontworpen door architecten J. Decoussemaeker (die eerder het Meli-Park had aangelegd) en de Rotterdamse architect Wiegman.

De Wonderbare Bijenkorf sprak vele bezoekers tot de verbeelding. Ze hadden nog nooit zo’n groot aantal bewegende poppetjes (bijtjes) en zo’n imposant decor gezien. Zelfs de enige echte Walt Disney kwam op bezoek. Eén van die poppetjes werd op 9 mei 1971 gestolen uit de attractie en op 19 juni 2015 toegevoegd aan het Meli-museumpje in Plopsaland De Panne.

Het Meli-paviljoen op de plattegrond van Expo 58

Na de wereldtentoonstelling was het paviljoen nog tot 1987 geopend. Omwille van de grote afstand tussen het ‘hoofdpark’ in De Panne werd het gesloten. De Wonderbare Bijenkorf verhuisde toen naar het Meli-Park en opende er onder de naam Apirama.

Wist je dat…

 • de naam Meli gebaseerd is op het Franse woord ‘miel’, wat honing betekent? Pas later bleek dat ‘meli’ in het Grieks ook honing betekent.
 • Alberic Florizoone, de oprichter van Meli-Park, in 1999 werd opgenomen in de prestigieuze Hall of Fame van pretparkorganisatie IAAPA? Ook onder andere Walt Disney (oprichter Disney en Disneyland) en Anton Pieck (Efteling-ontwerper) maken daar deel van uit.
 • Koning Boudewijn ooit een bezoek gebracht heeft aan het park?
 • het labyrint achterin het park één van de laatste realisaties was van de familie Florizoone? Het doolhof was ook één van de attracties die tijdens de transformatie van Meli-Park naar Plopsaland verdween.
 • het kleine gebouwtje naast het pad van het Dorpsplein naar Het Bos van Plop vrijwel het enige Meli-overblijfsel is dat je nog in het park kan terugvinden? Het deed vroeger dienst als ingang voor het sprookjesbos.
 • de pier van Blankenberge van 1955 tot 1999 een onderdeel was van het Meli-Park? De pier werd omgedoopt tot Meli Aquarama en er prijkte een Meli-logo op de pier. Bij de overname door Studio 100 in 1999 werd Aquarama gesloten.

Postkaarten

Onderstaande postkaarten zijn eigendom van Meli en mogen niet zonder voorafgaande toestemming elders gebruikt worden.

Krantenartikel

Video’sBronnen: Meli, stamboom familie Florizoone, Meli-Park.be, Wikipedia (Meli-Park, Pier van Blankenberge en Bellewaerde), De Pannetheek