Plopsa Express

Ben je voor het eerst in Plopsaland De Panne en wil je op een rustige manier het volledige park ontdekken? Of heb je gewoon nood aan een halfuurtje rust? Dan bied de Plopsa Express dé ideale oplossing!

Sinds 1983 kon je in het voormalige Meli-Park in Adinkerke (De Panne) op een rustige manier een toertje rond het hele park maken. De toen nog Tuf Tuf Express hetende attractie bracht je langs gekende en minder gekende delen van het park.

Het traject

Het hoofdstation is gelegen aan het Dorpsplein van Plopsaland De Panne. Om het halfuur (op drukke dagen om het kwartier) vertrekt er een trein richting de Ploptuin. Langs de achterkant van het K3 Verkeerspark kom je terecht bij De Vleermuis. Van daaruit rijdt het treintje in één rechte lijn naar het tweede station: een niet-overdekt station ter hoogte van de kasteelpoort.

Daarna rijdt het treintje langs de put waar tot 2010 de uitkijktoren Panoramic stond en over een dienstweg. Langs een kleine opening bereikt het treintje een gang die door het kasteel van koning Samson (De Boomstammetjes) loopt. Hierna loopt het spoor vlak naast de eerste splash van De Boomstammetjes en rakelings langs De Draak om daarna de volgende attractie te bereiken: de Rollerskater. Het treintje brengt je er tot bijna onder de achtbaan en langs een voor een wandelende bezoeker niet zichtbaar stukje Plopsaland. Daarna rijdt de Plopsa Express langs de achterkant van restaurant Wizzy’s Fornuis en stopt het vervolgens in De Wereld van Kaatje waar er nieuwe passagiers kunnen opstappen.

station Wickieland

Tot en met seizoen 2012 kon er in het station Wizzy en Woppy (nu Kaatje) dierenvoer gekocht worden dat even later aan de dieren gegeven kon worden. Wanneer het treintje weer vertrekt uit De Wereld van Kaatje, gaat het spoor langs de wachtrij van de ROX Flyer om, wanneer het over de Langgeleed gereden is, in Wickieland te stoppen. Voor de bouw van Wickieland reed het treintje langs de grenzen van het park tussen de dieren die de passagiers konden voeren.

Na een passage in Wickieland brengt het spoor je naar Anubis The Ride, waar je de lancering van heel dichtbij kan meemaken. Daarna wordt er opnieuw koers gezet richting het Dorpsplein.

Spoorverleggingen
Het spoor is al enkele keren verlegd. In 2008 werd het spoor verlegd voor de komst van Anubis The Ride en in 2013 voor de bouw van Wickieland. Er werden toen heel wat meters spoor geschrapt, inclusief de halte aan het Kermisplein. Ook voor de vernieuwing van het K3 Verkeerspark werd een gedeelte van het spoor verlegd.

De treinen
Meestal rijdt er slechts één trein rond op het traject, maar op drukke dagen wordt er een tweede trein van stal gehaald. De treinen staan opgesteld in een kleine hangar, waar de trein tot begin 2013 nog doorreed, en rijden op rode diesel. Iedere trein biedt plaats aan 96 passagiers. Tot eind jaren 90 hadden de locomotief en de wagons een rode kleur. Daarna werden ze blauw geschilderd.

Decors

De westerntunnel
Wie tot begin 2013 een ritje maakte met de Plopsa Express, reed iets voor het einde van de rit doorheen een donkere tunnel. Al was het niet zo goed zichtbaar, wie zijn ogen goed openhield, kon enkele westerndecors opmerken. Door de bouw van Wickieland werd het spoor verlegd en rijden de treinen sindsdien niet meer door het tunneltje. De tunnel doet nu dienst als hangar waarin de twee treinen opgesteld staan.

De Rattenvanger van Hamelen

Sprookjesbos
Het Meli-Park bevatte naast tientallen mechanische attracties ook een Sprookjesbos. Bij de overname van het park door Studio 100 bleven alle sprookjesdecors bewaard, maar in 2005 werd het Sprookjesbos gesloten en is een meerderheid van de decors afgebroken. Tot de winter van 2009 bleven de decors van het sprookje De Rattenvanger van Hamelen nog bewaard én reed de Plopsa Express er dwars doorheen. Momenteel is er van het Sprookjesbos niets meer te merken.

Spoorwegovergangen

De Plopsa Express kruist in totaal drie wegen. Het traject gaat ook twee keer over een brugje over de Langgeleed.

Huidige spoorwegovergangen

  • Dorpsplein (aan het station)
  • Ploptuin (aan De Vleermuis)
  • Wickieland (aan het station)

Voormalige spoorwegovergangen

  • Kermisplein (aan De Brandweer)
  • Kasteelplein (waar nu De Draak staat)

Wist je dat…

  • een gedeelte van het spoor bij de bouw van Wickieland gebruikt werd voor het transporteren van bouwmaterialen?
  • bij de transformatie van Meli-Park naar Plopsaland de rijrichting van de treinen werd omgedraaid? Van 1935 tot 1999 reden ze in tegenwijzerzin en vanaf het jaar 2000 rijden de treinen met de klok mee.
  • ten tijde van het Meli-Park de naam Tuf Tuf Express had?