Vernieuwing Kermisplein

Ter ere van de 15e verjaardag van Plopsaland De Panne in 2015 opende het park drie nieuwigheden: een vernieuwd Kermisplein, de vernieuwde koffiekopjes in het thema van Prinsessia en natuurlijk ook Plopsaqua. In dit dossier verdiepen we ons in de vernieuwing van het Kermisplein.

Op 29 april 2000 opende Plopsaland De Panne voor het eerst z’n deuren. Dat werd in 2015 groots gevierd met drie nieuwigheden. Eén daarvan was de vernieuwing van het Kermisplein. Het plein rond Samson en Gert werd toen op allerlei plaatsen grondig vernieuwd.

De zone

Het hele Kermisplein onderging een ware metamorfose. Het beeld van Samson en Gert in het midden van het plein maakte plaats voor een Kiosk waar kleine optredens kunnen plaatsvinden. Verspreid over de zone werden nieuwe beelden van alle Samson en Gert-personages geplaatst, enkel Van Leemhuyzen ontbreekt (hoewel die oorspronkelijk wel gepland was).

Het restaurant Fred Kroket werd voorzien van een nieuwe gevel. Op de rand van het dak zijn sierlijke ornamenten, pieken en een nieuw naambord verschenen. Het Schietkraam en het Eendjes Vissen-kraam ondergingen een gelijkaardige verandering. Er kwamen ook twee nieuwe games-units bij: Octaaf Games en Basket.

De kettingmolen Wienerwalz werd afgebroken en vervangen door een gloednieuw exemplaar. De Carrousel, die voorheen een Dobus-thema had, kreeg opnieuw een Samson en Gert-thema. Bij De Brandweer zijn op de hekken rond de attractie borden bevestigd met de pootafdruk van Samson. Normaal gezien zou er ook een draaiend naambord op het operatorhokje geplaatst worden, maar dat gebeurde niet.

Ook de verlichtingspalen werden aangepakt. Net zoals aan de ingang van het park kwamen er boven de lantaarnpalen drie lichtgevende bollen met daarop enkele typische elementen van de Studio 100-figuren. In dit geval zijn dat de bril van Octaaf, het hoofd van Samson en de hoed van De Burgemeester. Aan de lantaarnpalen hangen ook nog banners.

Bij de seizoensstart in april 2015 was de zone volledig klaar en open.

Plannen voor kleine vernieuwing in 2010

In 2010 waren er plannen voor een eerste, kleinere vernieuwing van het Kermisplein. Er zou toen een nieuwe attractie gebouwd worden op het plein waar toen de Balloon Race stond (nu het plein voor de ingang van Wickieland). De geplande attractie was een Polyp. Hiervoor zou de Balloon Race terug verplaatst worden naar de locatie waar hij momenteel en daarvoor stond en zou het plein vergroot worden.

Het beeld van Samson en Gert centraler op het Kermisplein, zou volgens die plannen verdwijnen om plaats te maken voor een winkeltje. De plannen zijn nooit uitgevoerd.